Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν συμβάντα που βρέθηκαν

Τελευταία Νέα

Η περιοχή μας εντάσσεται στο ελληνικό Κτηματολόγιο

Το Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται:
Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε επτά ακόμα περιφερειακές ενότητες:Λασίθι, Πιερία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία....
Ξεκινά τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε ακόμα επτά περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr
Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις 17-12-2018 και λήγει στις 18-03-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18-06-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας (18-03-2019) για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1. Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας
Στους Καλλικρατικούς Δήμους:
A) ΔΟΜΟΚΟΥ
Β) ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ - ΕΛΑΤΕΙΑΣ
Γ) ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
Δ) ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Ε) Από το Δήμο ΛΑΜΙΕΩΝ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΛΙΜΟΓΑΡΔΙΟΥ)*, ΑΜΟΥΡΙΟΥ, ΑΝΘΗΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΒΑΡΔΑΤΩΝ, ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ (ΑΛΕΠΟΣΠΙΤΩΝ)*, ΔΑΜΑΣΤΑΣ, ΔΑΦΝΗΣ, ΔΕΛΦΙΝΟΥ, ΔΙΒΡΗΣ, ΔΥΟ ΒΟΥΝΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΖΗΛΕΥΤΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ, ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ, ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ, ΚΑΣΤΑΝΕΑΣ, ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΚΟΜΠΟΤΑΔΩΝ, ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙΟΥ, ΚΩΣΤΑΛΕΞΗ, ΛΑΔΙΚΟΥΣ, ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ, ΛΟΥΤΡΩΝ ΥΠΑΤΗΣ, ΛΥΓΑΡΙΑΣ, ΛΥΧΝΟΥ, ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ, ΜΕΞΙΑΤΩΝ, ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ (ΥΠΑΤΗΣ)*, ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΑΣ, ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΟΥ ΚΡΙΚΕΛΛΟΥ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ (ΥΠΑΤΗΣ)*, ΟΙΤΗΣ, ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, ΠΥΡΓΟΥ, ΡΟΔΙΤΣΗΣ, ΡΟΔΩΝΙΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΥ, ΣΤΙΡΦΑΚΑΣ, ΣΥΚΑ ΥΠΑΤΗΣ, ΥΠΑΤΗΣ και ΦΡΑΝΤΖΗ
ΣΤ) Από το Δήμο ΛΟΚΡΩΝ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΓΟΥΛΕΜΙΟΥ, ΕΞΑΡΧΟΥ, ΚΑΛΑΠΟΔΙΟΥ, ΚΥΡΤΩΝΗΣ, ΛΑΡΥΜΝΗΣ, ΜΕΓΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
Ζ) Από το Δήμο ΜΩΛΟΥ-ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΑΝΑΒΡΑΣ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ, ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ, ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ, ΚΟΜΝΙΝΗΣ, ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΗΣ, ΜΩΛΟΥ, ΡΕΓΚΙΝΙΟΥ και ΣΚΑΡΦΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Λαμία: 3ο χλμ. Νέας Εθνικής Οδού Λαμίας Αθηνών, Τ.Κ. 35100
Τηλέφωνο: 22310 21010
Ωράριο λειτουργίας:
Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30 και Τετάρτη 8:30 με 20:30
2. Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας
Στους Καλλικρατικούς Δήμους:
Α) ΑΓΡΑΦΩΝ
Β) Από το Δήμο ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΗΣ, ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΑΛΕΣΤΙΩΝ, ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ (ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΟΥ)*, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΒΕΛΩΤΩΝ, ΒΟΥΤΥΡΟΥ, ΒΡΑΧΑΣ, ΔΕΡΜΑΤΙΟΥ, ΔΟΜΙΑΝΩΝ, ΔΟΜΝΙΣΤΗΣ, ΕΣΩΧΩΡΙΩΝ, ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥ, ΚΑΡΙΤΣΗΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, ΚΑΣΤΑΝΕΑΣ, ΚΑΤΑΒΟΘΡΑΣ, ΚΛΕΙΣΤΟΥ, ΚΡΙΚΕΛΛΟΥ, ΜΕΣΟΚΩΜΗΣ, ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΜΥΡΙΚΗΣ, ΝΟΣΤΙΜΟΥ, ΠΑΠΠΑΡΟΥΣΙΟΥ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΠΡΟΥΣΟΥ, ΡΟΣΚΑΣ, ΣΑΡΚΙΝΗΣ, ΣΕΛΛΩΝ, ΣΤΑΒΛΩΝ, ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΣΤΕΝΩΜΑΤΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ, ΣΥΓΚΡΕΛΛΟΥ, ΤΟΡΝΟΥ, ΦΙΔΑΚΙΩΝ, ΦΟΥΡΝΑΣ, ΧΕΛΙΔΟΝΟΣ, ΧΟΧΛΙΑΣ και ΨΙΑΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Καρπενήσι: Χαρ. Τρικούπη 43, Τ.Κ. 36100 Τηλέφωνο: 22370 23200
Ωράριο λειτουργίας:
Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30 και Τετάρτη 8:30 με 20:30


2018 02 15


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί συγχωριανοί,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εκδόθηκε η Άδεια Αποκατάστασης των ζημιών, που υπέστη ο Ναός του Πολιούχου μας, Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από το σεισμό της 7ης Αυγούστου 2013.
Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.) ενέκρινε το ποσό των 25.513€, από τα οποία όμως επιχορηγεί ως κρατική αποζημίωση το ποσό των 13.858€, σε δύο δόσεις. Τα υπόλοιπα χορηγούνται σε μορφή δανείου, αλλά οι Τράπεζες δε χορηγούν εύκολα πλέον άτοκα δάνεια.
Στο ποσό που ενέκρινε η Υ.Α.Σ. (25.513€) δεν περιλαμβάνονται: Φ.Π.Α., αποζημίωση μηχανικού, αφαίρεση και επανατοποθέτηση αγιογραφιών και άλλες εργασίες, των οποίων το κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 50.000€.
Το Ταμείο της Εκκλησίας μας έχει συγκεντρώσει από τις δωρεές σας 20.000€. Όποιος από τους συγχωριανούς μας επιθυμεί και δύναται να βοηθήσει, μπορεί να καταθέσει χρήματα αποκλειστικά και μόνο στο Λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας:  311/296026-57 με την επωνυμία: «Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου».
Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.
Σας ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή σας,
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Δρυμαίας


HM 2017 1Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Συλλόγου μας για το 2017!

HM 2017 2
Από σήμερα είναι διαθέσιμα τα ημερολόγια του Συλλόγου μας για το 2017 με υπέροχες φωτογραφίες από διάφορα μέρη του χωριού μας.

Είμαστε σίγουροι ότι θα σας ταξιδέψουν σε ωραίες αναμνήσεις και θα σας δίνουν την αίσθηση ότι είστε συνέχεια στο αγαπημένο μας χωριό, τη Δρυμαία.

Για τους κατοίκους του χωριού μας, είναι διαθέσιμα από το συγχωριανό μας και επίτροπο της εκκλησίας κύριο Βασίλη Καραΐσκο.

Θα είναι διαθέσιμα και σε όλες τις επόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, με πρώτες τις δύο θεατρικές παραστάσεις που πρόκειται να παρακολουθήσουμε!

Τιμή διάθεσης: 5€


 

Τα δώρα της Λαχειοφόρου Αγοράς 2016 του Συλλόγου των Απανταχού Δρυμαιωτών! Ευχαριστούμε πολύ όλους τους δωροθέτες!
Αν έχετε κερδίσει κάποιο δώρο επικοινωνήστε μαζί μας στο 6985776260!

Document1

Document2

Document3


14 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

2016 06 14Ο Σύλλογος μας στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης πρόσφατα δημιούργησε Τράπεζα Αίματος για τα μέλη του σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. Γεννηματάς. Επίσης, ολοκληρώσαμε και την εγγραφή μας στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, ώστε οι αιμοδότες μας και οι συγγενείς τους να απολαμβάνουν όλα τα συνακόλουθα προνόμια.
Ωστόσο, η Τράπεζα Αίματος για να φανεί χρήσιμη σε στιγμές ανάγκης πρέπει να στελεχωθεί άμεσα από μονάδες αίματος με τις δικές μας εθελοντικές αιμοδοσίες.
Γι'αυτό το σκοπό, θα θέλαμε προκειμένου να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε Εθελοντική Αιμοδοσία στη Δρυμαία την Παρασκευή 26/8/16 να μας δηλώσετε από τώρα το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σας. Είναι μία ανώδυνη και καθόλου χρονοβόρα διαδικασία που θα γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος παρακαλούμε στείλτε inbox στο προφίλ μου ή τηλεφωνήστε στο 6985776260.

Και να θυμάστε υποψήφιοι εθελοντές αιμοδότες είναι όλοι οι υγιείς άνθρωποι, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι μας.


 

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΠΙΟ ΠΛΗΡΗΣ, ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ!

• Η επίσημη, σύγχρονη και συνεχώς ανανεούμενη ιστοσελίδα μας:
www.drymaia-syllogos.gr
• Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
• Η επίσημη διαδικτυακή ομάδα (Facebook Group) μας, η οποία ήδη αριθμεί περισσότερους από 350 ενεργούς χρήστες συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας:
Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών
• Και φυσικά συνεχίζουμε και δίνουμε νέα πνοή στην τρίμηνη εφημερίδα μας...

Θα χαρούμε πολύ να μας ενημερώνετε έγκαιρα από οποιοδήποτε μέσο για κοινωνικά (γεννήσεις, βαφτίσεις, γάμους, απώλειες), αλλά και για αλλαγές διεύθυνσης κατοικίας, ώστε η εφημερίδα μας να φτάνει πάντα στα χέρια σας! Επίσης, περιμένουμε και τα δικά σας άρθρα και φωτογραφίες για την εφημερίδα και την ιστοσελίδα, ώστε να ακούγονται όλες οι φωνές και να παραμένει αστείρευτο το ενδιαφέρον όλων των αναγνωστών.


2016 06 05

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις 16 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί Ημέρα Καθαριότητας στο χωριό μας! Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα στηρίξετε αυτή την όμορφη δράση με την ενεργό παρουσία και συμμετοχή σας! Ας καλλιεργήσουμε καθημερινά και συστηματικά την περιβαλλοντική μας συνείδηση μετατρέποντάς την σε τρόπο ζωής!
Πολύ σημαντική κρίνεται η συμμετοχή όλων μας, μεγάλων και κυρίως μικρών, ώστε να μπορέσουμε χωρισμένοι σε ομάδες να καθαρίσουμε διάφορα σημεία του χωριού μας εν όψει και των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν! Ας μην κοιτάμε τι έκανε το χωριό για εμάς, αλλά τι κάνουμε εμείς για το χωριό και τον τόπο μας!


2016 06 03ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Το νέο της εβδομάδας που διανύουμε για το χωριό μας, που σίγουρα μας στεναχωρεί, γιατί είχαμε αξέχαστες στιγμές εκεί, αλλά ανοίγει το δρόμο για την ανανέωση, είναι η κατεδάφιση του Δημοτικού Σχολείου Δρυμαίας... Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε το καινούργιο κτίσμα! Το κτίριο γκρεμίστηκε στις 31/5 και 1/6/16. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο φάκελο Ομορφιές του χωριού μας.

2016 06 03 1Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Δρυμαίας μετά του διδασκάλου τους χαμογελούν στο φωτογραφικό φακό μιαν όμορφην κ ευωδιαστήν εαρινήν ημέραν αναμένοντας τη λήξη της σχολικής χρονιάς κ την έναρξη της καλοκαιρινής ανάπαυλας. Οι δρόμοι του χωριού θα αντηχούσαν και πάλι τις φωνές και τα παιχνίδια τους. Τότε που το χωριό μας έσφιζε από ζωή και νιάτα!
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη τη δεκαετία του '60 στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου και ανήκει στο προσωπικό αρχείο της Γιώτας Καραΐσκου.


2016 05 31

 ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2016

Παυσανία, "Ελλάδος περιήγησις/ Φωκικά, Λοκρών Οζόλων": "ἀπέχει δὲ Ἀμφικλείας ἡ Δρυμαία σταδίους ὀγδοήκοντα ἀποτραπέντι ἐς ἀριστερά kατὰ Ἡροδότου τοὺς λόγους, Ναυβολεῖς δὲ τὰ ἀρχαιότερα: καὶ οἰκιστὴν οἱ ἐνταῦθα γενέσθαι σφίσι Φώκου παῖδά φασι τοῦ Αἰακοῦ."
Φωτογραφίζει η Μαρία Τσαπρούνη.


2016 05 29

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2016

Σαν σήμερα στις 29/05/1453 η Πόλις εάλω.
Η Άλωση της Πόλης στάθηκε η αφορμή για να γεννηθούν από τον υπόδουλο ελληνισμό μια σειρά από κείμενα είτε καθαρά δημοτικά είτε λόγια, αλλά λαϊκά στην έμπνευσή τους, που φανερώνουν την συγκίνηση που προκάλεσε το πάρσιμο της Βασιλεύουσας. Ονομαστοί είναι οι Θρήνοι που συνετέθησαν εκείνη την εποχή αλλά και μεταγενέστερα και εκφράζουν την κατάπληξη, την συγκίνηση και τις ελπίδες του ελληνισμού.

Παραθέτουμε έναν από αυτούς τους Θρήνους, ο οποίος και μας δίνει με παραστατικό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής:
"Εσείς βουνά θρηνήσετε και πέτραι ραγισθήτε
και ποταμοί φυράσετε και βρύσες ξεραθήτε
..................................................................................
και συ σελήνη τ' ουρανού την γη μην την φωτίσης
κι εσείς νερά τρεχάμενα σταθήτε μην κινήσθε
και θάλασσα βρυχήσθητι την συμφοράν της Πόλης."
Για ακόμη μία φορά ο άγνωστος στιχοπλόκος, που κρύβεται γιατί ζει μέσα στην τουρκική επικράτεια, μετουσιώνει το ιστορικό βίωμα σε Τέχνη. Αυτός είναι ο θησαυρός της δημοτικής μας ποίησης.
Σημ.
Ο Θρήνος προέρχεται από το βιβλίο του Κ.Θ. Δημαρά, "Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας"
ΙΚΑΡΟΣ, 1975


arthroΣε όλους τους μαθητές, -τριες του χωριού μας και όχι μόνο, που από αύριο Δευτέρα ρίχνονται στη "μάχη" των Πανελλαδικών Εξετάσεων ευχόμαστε ολόψυχα επιτυχία, καλή δύναμη και δικαίωση των κόπων τους! Ολόθερμες ευχές στις οικογένειες και στους εκπαιδευτικούς, συνοδοιπόρους των παιδιών σε αυτή την προσπάθεια! Καλή αρχή λοιπόν...
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Δρυμαιωτών
Παραθέτουμε ένα σύντομο άρθρο του Ανδρέα Αρματά (ψυχολόγου και συγγραφέα) με χρήσιμες και κυρίως εφαρμόσιμες συμβουλές για τους υποψηφίους των εξετάσεων:
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΑΓΧΟΣ!
Όσο πλησιάζουν οι πανελλήνιες, τόσο περισσότεροι μαθητές μου έρχονται με εμφανή τα σημάδια του έντονου στρες. Δεν είναι περίεργο αφού ζούμε σε μια χώρα όπου πολλά παιδιά νιώθουν ότι επενδύουν τα πάντα σε μια εξέταση και ότι το μέλλον τους ‘κρέμεται’ από το πώς θα αποδώσουν. Άντε να αποδώσεις με το πιστόλι στο κρόταφο.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τους μαθητές (όσο επιτρέπει ο περιορισμένος χώρος ενός post)
-Αφιερώστε λίγο χρόνο καθημερινά για να χαλαρώνετε μαθαίνοντας κάποια τεχνική αυτοελέγχου που να μπορεί να εφαρμοστεί κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Μια απλή αλλά αποτελεσματική τεχνική χαλάρωση που βασίζεται στην αναπνοή μπορεί να γίνει οπουδήποτε χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Δε χρειάζεται να είναι πάντα κάποια άσκηση χαλάρωσης – μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε κάποια δραστηριότητα που σας αποφορτίζει και σας ηρεμεί.
-Φροντίστε να ‘μιλάτε’ στον εαυτός σας με τρόπο ενθαρρυντικό. Η θετική αυτοσυνομιλία δίνει ώθηση στην επίτευξη του στόχου. Ή τουλάχιστον να σταματάτε τα αρνητικά σενάρια όταν τα αντιλαμβάνεστε. Ο στόχος δεν είναι να μην έρχονται αλλά να μην τα αφήνετε να ‘ανακυκλώνονται’ και να μην τα υπακούτε.
-Τους τρόπους που θα επιλέξετε να διαχειρίζεστε την ένταση και την σκέψη, να τις εξασκείτε καθημερινά έτσι ώστε όταν θα πλησιάζει η ώρα των εξετάσεων να σας βγαίνουν αυτόματα.
-Να ασκήστε τακτικά και να επιλέξετε κάποια σωματική άσκηση που σας ευχαριστεί όπως κολύμβηση, τρέξιμο, περπάτημα κ.α. Η άσκηση δε θα σας κουράσει περισσότερο. Το αντίθετο θα συμβεί και επιπλέον θα δείτε ότι θα μπορείτε πιο εύκολα να αποδώσετε στην μελέτη.
-Δώστε προσοχή στην διατροφή σας. Αν χρειάζεται, πάρτε ένα πολυβιταμινούχο (στη διάρκεια των εξετάσεων μπορεί να αποδυναμωθεί τον ανοσοποιητικό σας σύστημα). Ρωτήστε τον ιατρό σας.
-Μην ξεχνάτε και τις άλλες ασχολίες σας. Δεν μπορείτε και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τα θυσιάζετε όλα γιατί δεν είναι εύκολο να αντέξετε όλο το διάστημα με στέρηση (θα οδηγήσει σε άλλα προβλήματα που θα επηρεάσει τον στόχο σας). Οπότε ενσωματώστε στο πρόγραμμα και την έξοδο με φίλους.
-Επιστρατεύσετε το χιούμορ σας. Να γελάτε συχνά  (μειώνει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα). Αυτή την περίοδο επιλέγετε ότι σας κάνει να γελάτε και να περνάτε ευχάριστα.
-Μην εμπιστεύεστε ουσίες που σας υπόσχονται ενέργεια. Έχουν πάντοτε το τίμημα τους.
-Λίγο πριν τις εξετάσεις, φτιάξτε μια λίστα με ότι χρειάζεται να έχετε μαζί σας την ώρα των εξετάσεων (μολύβια, στυλό, νερό, τσίχλες, κτλ). Μην το υποτιμάται. Η δύναμη μιας λίστας (checklist) κυριολεκτικά σώζει ζωές. Από τότε που μπήκε στα χειρουργεία στην Αμερική, οδήγησε σε αισθητή μείωση ιατρικών λαθών και σε λιγότερες απώλειες ζωών.
- Αποφύγετε να συζητάτε  με πολύ αγχώδη άτομα και με άτομα που σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την προετοιμασία σας – αφήστε το για μετά.
-Η τσίχλα μπορεί θα βοηθήσει στην κατανάλωση της περίσσιας ενέργειας του στρες και θα βοηθήσει στην συγκέντρωση. Έχετε μερικές μαζί σας στις εξετάσεις.
-Μη διστάσετε να κάνετε μικρά διαλείμματα (π.χ. μονόλεπτα) για να χαλαρώσετε και προσέξτε την αυτό-συνομιλία σας. Υπενθυμίζω ότι καλό είναι να εφαρμόζετε αυτές τις πρακτικές στην καθημερινότητα σας έτσι ώστε όταν θα είναι η ώρα των εξετάσεων να σας βγαίνει αυτόματα.
-Θυμηθείτε πόσες φορές στο παρελθόν αμφιβάλλατε για κάτι αλλά τελικά τα καταφέρατε.
-Αξιοποιήστε το παρελθόν σας. Τι βοήθησε σε προηγούμενες εξετάσεις που μπορείτε συνειδητά να εφαρμόσετε ξανά τώρα.
Ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά. Παρατηρήστε τι σας έχει ήδη βοηθήσει στο παρελθόν και συνεχίστε το και σταματήστε ότι δεν σας βοηθά. Ακόμη και αν διαβάσετε κάτι εδώ ή σε άλλα άρθρα, αξιολογήστε το αποτέλεσμα που έχει σε σας και κρατήστε μόνο ότι σας ταιριάζει.


ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2016 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

2016 05 1Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανάδες τούτου του κόσμου, τους αφανείς ήρωες κάθε εποχής, τους θεματοφύλακες αξιών, ιδεών και παραδόσεων. Στη μάνα τη χιλιοτραγουδισμένη από το λαό, την κεκοσμημένη με τα πιο λαμπρά στολίδια του δημοτικού-λαϊκού στίχου.
“Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου” ― Οδυσσέας Ελύτης
( Η μάνα στο δημοτικό τραγούδι: http://www.zosimaia.gr/?page=article&id=242 )

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εύχεται σε όλες τις μανούλες Χρόνια Πολλά και να χαίρονται τις οικογένειες και τα παιδιά τους!2016 05 2

 

 

2016 05 4M

Δεκαετία '50 -'60
Έξω από το σπίτι των Καραϊσκαίων και Μανταναίων
από αριστερά προς τα δεξιά: Νούλα (Ιωάννα) Καραΐσκου μετά του υιού της Γιάννη, Κατίνα Καραΐσκου μετά του υιού της Βασίλη Καραΐσκου, Νταίζη Γεωργίου, γέρο-Βασίλω (Καραΐσκου) στα χέρια κρατάει τον εγγονό της Γιάννη Καραΐσκο.

ΔΡΥΜΑΙΑ ΚΑΙΡΟΣ